lauantai 4. kesäkuuta 2016

Reipas

Olen pienestä saakka ollut reipas. Jotenkin minusta on aina tuntunut siltä, että sitä on minulta odotettu. Kotona, koulussa, töissä, ihan joka paikassa. Ehkä sitä ihan oikeasti ensin edellytettiin kotona kun olen esikoinenkin, mutta tuo rooli on kyllä jäänyt päälle aikuisenakin. Reippaus liittyy vahvuuteen aika läheisesti. Koen, että minulla ei ole lupaa voida kovin kauaa huonosti mistään syystä. On oletuksena, että nousen mistä tahansa suosta nopeasti taas jaloilleni. Näin on aika lailla käynytkin. Mutta onko se välttämättä vain hyvä asia? Jotenkin olen nyt tämän lapsettomuusasian kanssa tajunnut, että minulla on jäänyt paljon pienempiä asioita menneisyydessä surematta ja käsittelemättä, kun olen vain kiitänyt eteenpäin. No, nyt sitten on tullut käsiteltyä kaikenlaista viime aikoina.

Vaikka olenkin nyt antanut itselleni luvan myös surra asioita, makoilla joskus vain sohvalla ja jättää jotain tekemättä jne, yritän pakkomielteisesti pitää yllä reipasta yleisilmettä ihmisten ilmoilla. Olen kyllä kertonut lapsettomuudesta suurelle osalle lähipiiriäni, mutta jotenkin en halua kertoa heille kaikkein masentavimpia ajatuksiani. Suhteellisen rehellinen mietteistäni olen oikeastaan vain miehelleni ja kahdelle ystävälle, joilla ei ole lapsia. Muillekin kerron lapsettomuushoidoistani ja joitakin ajatuksiani, mutta hetken kuluttua alan taas vetämään reippaan roolia. Vaihdan itse puheenaihetta tai kaunistelen jaksamiseni tilannetta. Pelkään, etteivät muut kestä minun pirteän ulkokuoreni rakoilua. En ainakaan vielä pysty sitä raottamaan kaikille lähipiirin ihmisille. Tämä on varmaan oman jaksamiseni kannalta huono asia. Mutta toisaalta tämä on varmaan muille helpompi asia käsitellä. He vain ajattelevat, että tuo nyt kärsii lapsettomuudesta ja jää ehkä kokonaan lapsettomaksi, mutta on silti ihan ok kunnossa. Vaikka tämä ei niin oikeasti olekaan. En tiedä, onko asiallista järkyttää heidän maailmaansa kertoa ihan todellisia ajatuksiani. Pitää miettiä.

Mutta nyt taidan lähteä tästä ihmisten ilmoille esittämään pirteää ja reipasta ja unohtaa lapsettomuusasiat ainakin täksi illaksi. Katsotaan, kuinka jatko sitten sujuu :)

2 kommenttia: