maanantai 20. marraskuuta 2017

Viisitoista vinkkiä lapsettoman kohtaamiseen

Vinkkejä lapsettoman kohtaamiseen. Minun näkökulmastani siis. Joku voi olla eri mieltä. 

1. Älä kysele ihmisiltä, milloin he aikovat hankkia lapsia tai miksi eivät ole näin tehneet. Paitsi jos suhteenne on todella läheinen ja tällainen keskustelu on varmuudella luontevaa.
2. Älä sano kevyesti, että ainahan voi adoptoida. Vaikka se saattaa olla tottakin, että kyseinen henkilö tätä harkitsee. 
3. Jos kyseessä on läheinen ihminen, osoita kiinnostusta ystäväsi/sukulaisesi elämäntilannetta kohtaan. Kysele kuulumisia ja anna tilaisuus ystävälle purkaa sydäntään.
4. Älä ole vaivaantunut tai ehdota puheenaiheen vaihtoa, jos ystävä haluaa puhua sinulle asioistaan. Tosin tälle nyt ei mitään sitten voi, jos ei ole itsellä kykyä puhua vaikeista asioista. 
5. Yritä olla loukkaantumatta, jos ystävä ei pysty reagoimaan heti hyvin raskausuutisiin. Anna hänelle aikaa sopeutua. 
6. Ilmoita raskaudesta tekstiviestillä tms varhaisessa vaiheessa. Tämä on toiminut itselleni ainakin parhaiten. Kun olen tiennyt uutisen ennen muita ja ehtinyt sopeutua tai tirauttaa muutaman kyyneleenkin ennen kuin kohtaan ketään face to face. Monessa paikassa kehotetaan kertomaan kasvotusten, itselle ovat olleet tosi raskaita tilanteita nämä.
7. Älä sano, että varmasti tärppää kun lopetatte yrittämisen.
8. Kun lapsettomuushoidotkin on käyty läpi tuloksettomina, älä sano, että "eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka luomunakin tärppäisi". No kun ei tärppää eikä halua tällaista toivoa todellakaan ylläpitää. Ja toivoisi, ettei muutkaan tekisi näin. 
9. Älä sano koskaan, että elämä ilman lapsia on merkityksetöntä. Tai ettei siitä ymmärrä mitään ennen kuin on lapsia.
10. Jos lapseton ei halua mennä ollenkaan lapsettomuushoitoihin tai haluaa lopettaa ne, hyväksy tämä. Älä syyllistä lapsetonta luovuttamisesta.
11. Älä jätä lapsetonta ulkopuolelle. On ikävää, jos hän ei saa kutsua esim. juhliin, siksi että on lapseton. 
12. Jos mahdollista, järjestäkää yhteistä aikaa aikuisten kesken. Tämä on tärkeää varmasti lapsiperheiden vanhemmille, mutta myös lapsettomille. Monet lapsettomat tapaavat ystäviään vain heidän lastensa seurassa. Aikuisaikakin olisi kallisarvoista.
13. Älä sääli.
14. Älä onnittele raskaudesta tai luo merkitseviä katseita toisen vatsanseutuun, jos et ole aivan varma henkilön raskaudesta. Itsellä on muutama trauma tähän liittyen. 
15. Anna lapsettomalle tilaa, lohtua ja ymmärrystä. Älä luovu ystävyydestänne tämän elämänvaiheen takia. Vaikka lapsettomuuskriisiä läpikäyvä saattaa vaikuttaa etäiseltä tai rasittavaltakin. 

Mitähän vielä? Eipä siis ihme, ettei kukaan normaali ihminen osaa sanoa lapsettomalle mitään sopivaa ;)

3 kommenttia:

  1. Tässä oli paljon viisauden sanoja. Kiitos tiivistyksestä!

    VastaaPoista
  2. Itse olen käynyt jälkikäteen mielessäni läpi tilanteita joissa olen mahdollisesti sanonut jotain epämääräistä jollekin. Olen miettinyt mitä sanoin ja miten sen sanoin ja miten keskustelukumppani reagoi. Itse kärsin myöhemmin lapsettomuudesta ja sain 4,5 v lapsettomuuden jälkeen icsi:n avulla lapsen.

    VastaaPoista